Älä jätä onneasi sattuman varaan

Minkälaisia tavoitteita asetit tälle vuodelle? Jos lupasit jotain ja se on unohtunut jo aikapäiviä sitten, niin ei hätää – et ole yksin. 80% nimittäin retkahtaa uudenvuodenlupauksensa suhteen jo helmikuun alkupuolella.

Uudenvuodenlupausten pitämisen taustalla yksi vahvimpia tekijöitä on se, haluatko todella pysyä tuossa lupauksessa. Siis ihan todella. Onko se unelmasi todella sinun?  Tekisikö sen tavoitteen saavuttaminen sinut todella onnelliseksi? Jos se ei ole sinulle kovin tärkeää, niin et kyllä valitettavasti tule löytämään motivaatiota sen asian toteuttamiseksi mistään. 

Erilaiset elämänmuutokset vaativat paljon tahdonvoimaa ja päättäväisyyttä, ja jos kyse on jostain sellaisesta, joka ei oikeasti sytytä sinussa juuri minkäänlaista intohimoa, niin lähtökohdat onnistumiselle eivät ole kummoiset.

Täytyy tuntea paloa, jotta jaksaa innostua ja pyrkiä päämääräänsä kohti.

Manifestointinäkökulmasta emme voi vain odottaa, että vetovoiman laki toteuttaa unelmamme ja hoitaa homman puolestamme. Maaliskuu päättyi juuri, eli neljäsosa tästä vuodesta on kulunut. Jos tosissasi asetit itsellesi vuodenvaihteessa jonkin tavoitteen ja intention, pitäisi joitain askelia kohti tuota tavoitetta olla jo otettuna. Jos et nimittäin vieläkään ole aloittanut, ja odotat sopivampaa hetkeä, niin kysymys kuuluu: Koska se sopivampi hetki tulee?

Me ihmiset olemme mestareita viivyttelemään, siirtämään tuonnemmaksi ja välttelemään ratkaisujen tekemistä. Siirrämme mielellämme vaikkapa laihdutuskuurin tai lenkkeilyn aloittamisen ja tupakoinnin lopettamisen seuraavaan maanantaihin, seuraavan kuun alkuun, seuraavaan tammikuuhun. Ikään kuin tuo päätös saisi jonkinlaista lisäpontta ajoittumisestaan näennäiseen uuteen alkuun.

Mutta ei, se ei saa siitä yhtään enempää potkua alleen. Itse asiassa mitä kauemmas siirrät aloittamista, sitä vaikeammaksi se käy. Mitä nopeammin toimit, sitä nopeammin pääset tuloksiin. Mieli on siitä nokkela, että mitä enemmän annat sille aikaa, sitä enemmän se ehtii keksiä tekosyitä, miksi ei kannata ryhtyä toimeen – ainakaan vielä, vaan kannattaa nyt ainakin siirtää se aloittaminen edes vielä seuraavaan viikkoon.

Yksi asia, joka tavoitteiden asettamisessa kannattaa ottaa huomioon, on kokonaisvaltaisuus. On riskaabelia suunnata kaikki energia vain yhdelle elämän osa-alueelle. 

Jos keskityt täydellisesti vain uraasi ja työntekoon, huomaat pian, että terveytesi alkaa reistata ja ihmissuhteet ovat jääneet paitsioon. Tai rahallisesti olet ehkä saavuttanut kaikki tavoitteesi, mutta muuten elämäsi on tyhjää ja pelkäät kuolevasi yksin ja surkeana. Tai sitten ihmissuhteesi ovat mahtavia ja nautit upeasta sosiaalisesta elämästä, mutta et kerta kaikkiaan saa pidettyä rahasta kiinni – se katoaa tililtä saman tien, kun se on sinne tullutkin, ja joudut joka ainoa kuukausi murehtimaan, miten selviäisit taas laskuista.

Niin, raha. Raha ei tuo onnea, se lause meihin on upotettu niin syvälle, että osaamme sen heittämällä unissammekin etu- ja takaperin. Ja totta se onkin. Raha yksin ei tuo onnea. Mutta kun rahan lisäksi myös kaikki muut elämän osa-alueet ovat kunnossa, niin kyllä varmasti onnellisuutta riittää, vai kuinka? 

Tämä holistinen, eli kokonaisvaltainen tavoitteiden asettaminen on asia, joka valmennuksessani tehdään jokaisen kuukauden alussa. Tavoitteet mietitään kahdeksalle elämän osa-alueelle, ja tehdään suunnitelma, miten niihin juuri tässä kuussa päästään. Kuten aiemmin kirjoitin, mieli tulee aina viimeiseen asti keksimään keinoja vältellä uusiin asioihin tarttumista, koska se mielellään pysyttelee vanhassa, tutussa ja turvallisessa. Siksi itselleen täytyy tehdä mahdollisimman selvä suunnitelma, johon vain tarttuu eikä jää odottamaan, että aivot saa luotua jonkin nokkelan tekosyyn siirtää sitä asiaa vielä pikkuisen.

Valmennuksessa paneudutaan myös kysymykseen ”kuka minun pitää olla, jotta saavutan nämä tavoitteeni”. Olemme oppineet ajattelemaan, että päästäkseen haluamaansa tavoitteeseen täytyy tehdä ja suorittaa tietyt asiat. Mutta oleellisempaa kuin se, mitä teet, on se, mitä olet. Siksi mietimme, minkälainen ihminen minun tulee olla, miten minun tulee ajatella ja toimia ja minkälaisia tapoja minun täytyy kehittää, jotta saavutan elämän, jossa nämä päämäärääni ovat kiinteänä osana.

Lue tarkemmin valmennuksesta täältä ja kysy rohkeasti lisää, vastaan mielelläni.