Onko unelmasi sinun?

Kun lapsena kerroit jollekin silmät säihkyen huikeista, rajattomista haaveistasi ja unelmistasi, kuinka monta kertaa sait kuulla, ettei se ole mahdollista ja että sinun pitäisi keskittyä järkevämpiin asioihin – kouluun, opiskeluun ja vakaan tulevaisuuden rakentamiseen? 

Kuinka monta kertaa aikuisiällä olet kuullut olevasi ikuinen haaveilija tai taivaanrannanmaalari ja saanut neuvon ajatella realistisesti? 

Vai lakkasitko ehkä vartuttuasi päästämästä haaveitasi ulos sydämestäsi, koska olit jo oppinut pitämään niitä naurettavina, hulluina, saavuttamattomina, ja uskoit itsekin joka solullasi, etteivät ne ole mahdollisia? 

Opit ajattelemaan, että ei kannata haaveilla kovin suuria eikä varsinkaan kertoa unelmistaan kenellekään. Opit myös, että pitää jaksaa olla kiitollinen ja tyytyä siihen mitä on, koska aina jollain menee vielä huonommin, ja on turvallisempaa haudata ”epärealistiset” unelmat, jotta et turhaan pettyisi, kun asiat eivät menekään kuten halusit.

Sisäistettyäsi, että isot haaveesi ovat sinulle liian isoja, aloit ehkä niiden tavoittelemisen sijaan keskittämään energiaasi kohti ulkoapäin saneltuja asioita – olivat ne sitten hyvä koulutus, oikea työ tai kunnon työ, perheen perustaminen tai jotain muuta. Elleivät nämä todella ole olleet sydämestäsi kumpuavia unelmia, tulet todennäköisesti jossain kohtaa elämääsi tuntemaan olosi eksyneeksi, ahdistuneeksi ja voimattomaksi. Kuin olisit jumissa jonkun muun elämässä. Sydämen ääni on tukahdutettu ja elät sinulle asetettujen rajoitusten mukaan. 

Millä elämän osa-alueella sinä olet pienentänyt itseäsi ja tyytynyt vähempään kuin mitä todella haluaisit? 

Niin monella ihmisellä on unelmia ja tavoitteita, jotka eivät ole heidän omiaan. Pitäisi laihtua 10 kiloa. Pitäisi hankkia ripsipidennykset, hiuspidennykset, kynnet, kengät ja käsilaukku ja matkustaa Khao Lakiin lähettelemään ihania rantakuvia tutuille ja tuntemattomille. Haluatko sinä niitä ihan oikeasti, vai ovatko ne asioita, joita vain uskot haluavasi, koska melkein kaikilla muilla ne näyttää jo olevan ja ne tekisivät sinusta jollain tavalla paremman ihmisen? 

Ehkä unelmoit jostain vain, koska se tuntuu loogiselta seuraavalta askeleelta. Minulla on nyt vakituinen työ ja mukava parisuhde. Seuraava looginen askel on mennä naimisiin, perustaa perhe ja hankkia koira.

Tai saatat huomata haaveilevasi samasta asiasta kuin 10 vuotta sitten, mutta todellisuudessa et ole tehnyt elettäkään sen toteuttamisen suuntaan. Olet vain tottunut kantamaan sitä mukanasi miettimättä asiaa sen kummemmin. 

Tai: Äitisi unelmista on tullut sinun unelmiasi. Äiti olisi aina halunnut olla näyttelijä/kukkakauppias/maailman nainen. Hän ei voinut toteuttaa näitä unelmia, mutta minä voin! Tai äitisi odotti, että sinusta tulee lääkäri ja isäsi odotti, että otat johdon perheyrityksessä, ja ala-asteen opettajasi sanoi, että sinun täytyy ryhtyä kirjailijaksi, mutta et ehkä itse halua noita asioita ollenkaan.

Vaikka sitä ei haluaisi myöntää itselleen tai edes uskoa todeksi, monet unelmamme voivat pohjautua vain alitajuiseen haluun tehdä vanhemmat ylpeiksi, saada arvostusta ja kunnioitusta muilta ihmisiltä tai yksinkertaisesti siihen, että uskot, että näin kuuluu tehdä, koska näin muutkin tekevät. Aina tätä ei edes huomaa. Alitajunta ohjaa elämääsi tukevalla otteella, ja sydämen ääni jää mennen tullen egon jalkoihin. Syvällä mielessäsi jylläävät vielä nuo sanat: Ole realistinen

Joten pysähdy, hiljenny ja kysy itseltäsi, mitä haluaisit, jos tietäisit, että saat sen varmasti? Mitä uskaltaisit unelmoida, jos kukaan ei saisi tietää?

Mikä tahansa sinun suuri unelmasi on, haluan, että opit ajattelemaan: Jos se on mahdollista jollekin toiselle, se on mahdollista myös minulle. Epäusko itseen ja omiin mahdollisuuksiin vesittää unelmien manifestointiprosessin kaikkein tehokkaimmin. Kerrottuasi itsellesi 30, 50 tai 70 vuotta samaa tarinaa siitä, miten et voi mitenkään tehdä jotain asiaa tai toimia tietyllä tavalla, koska sinä et ole sellainen ihminen, ei ole helppoa kääntää ajatusmallia ylösalaisin. Voit lukea voimalauseita ja keskittää kaiken huomiosi upeaan unelmaasi, mutta jos et alitajunnan tasolla usko, että se on mahdollista, mitään ei tapahdu. Omia tarinoita ja uskomuksia voi kuitenkin muuttaa, ja se saattaa käydä yllättävänkin nopeasti, jos vain olet valmis ja halukas sitoutumaan tuohon työhön oman itsesi takia.

Haluan, että tarraat kiinni omaan elämääsi ja omiin unelmiisi nyt heti! Missä tahansa tilanteessa elät tällä hetkellä, sinulla on voima sisälläsi muuttaa se tietoisesti täysin päinvastaiseksi, jos vain haluat. Se vaatii työtä ja sitoutumista. Mutta jos jatkat elämääsi tehden sitä, mitä olet aina tehnyt, tulet aina saamaan vain sen, mitä olet aina saanut.

Uskon, että onnellisuuden kulmakivi on lakata miettimästä mitä muut haluavat, mitä muut ajattelevat ja mitä muilla on. Elä elämää, jossa on kysymys sinusta – ja kyllä: Ole itsekäs! 

Olen huomannut työssäni, että naiset hyvin herkästi asettavat itsensä ja omat toiveensa syrjään ja saattavat haaveilla vain siitä, että perheellä ja muilla läheisillä menee hyvin, toivomatta yhtään mitään itselleen. Ja totta kai on luonnollista haluta huolehtia läheisistään. Se antaa myös elämälle tarkoitusta ja täyttymystä, mutta sinun täytyy itse olla oman elämäsi tärkein ihminen! 

Kuuntele sydämesi ääntä ja ole sille uskollinen. Toteuta ne asiat, joista oikeasti unelmoit ja jotka tekevät sinun elämästäsi juuri sinun elämääsi. Ollessasi onnellinen, vapaa ja voimallinen sinusta tulee myös parempi äiti, parempi puoliso, parempi tytär, sisko ja ystävä – maailman paras sinä. 

Muista, että olet ensimmäinen sinä tässä maailmassa ja myös viimeinen, joten päätä tietoisesti, miten haluat elää. Ja luo elämä, jota rakastat! 

Artikkeli on julkaistu Naiseuden Voima -sivustolla.